DIETES VEGETARIANES

DEFINICIONS:

Anomenem dietes vegetarianes aquell conjunt d'hàbits alimentaris que exclouen les carns com a nutrients, tant les d'animal terrestres com peixos. No està prou clar si tampoc no inclouen productes derivats dels animals com pot ser la mel. 

En aquest grup també incloem els ovo-làctics i pisci-vegetarians per no ser tant estrictes com els vegans que mantenen més una postura filosòfica d'evitar el patiment animal que l'estrictament nutritiva, encara que també.

  

Totes elles inclouen:

  • - Cereals i les seves begudes, mal anomenades llets.
  • - Lleguminoses
  • - Hortalisses
  • - Fruits frescos i secs
  • - Sucres derivats dels vegetals

 

QUI SE'N POT BENEFICIAR:

 

- Persones amb obesitat

- Diabètics tipus II

- Hipertensos (amb la condició de reduir la ingesta de sal comú o marina)

- Persones que pateixen de "gota" i se'ls hi aconsella reduir ingesta de càrnics.

- Qui vol reduir el risc cardiovascular 

- Qui pateix d'excés de colesterol.

 

QUINS PROBLEMES POT TENIR LA DIETA VEGETARIANA?

  • Existeix la idea que cal tenir en compte el tema de les proteïnes, però en realitat no és cap problema. Saber combinar els llegums entre sí o llegums i cereals, per incloure els aminoàcids essencials és normal entre vegetarians. Una manera més pràctica és introduir aliments com el tofú i temphe (*) molt rics en proteïnes.
  • La carència de vit B 12 pot esdevenir un problema. Es pot solucionar ingerint complements vitamínics. És un problema important entre els vegans que hauran de complementar-se sempre! amb B12. L'hàbit d'incloure les algues en la seva dieta comporta la ingesta d'un anàleg de la B12 inactiu metabòlicament i que dóna falsos positius en les analítiques de seguiment.
  • Una altra carència podria ser el calci (Ca). Si s'és lacto-vegetarià, la ingesta de formatge o llet pot ser suficient si es  prenen les racions adequades, o bé utilitzar begudes de cereals enriquides amb Ca en proporció de 120 mg./ 100g.(vigileu composició). Són també fonts de calci les nous, llavors de cànem, pipes de carbassa, bròquil, coliflor, chia, 
  • Una altra carència que convé prevenir és la de Fe. No hauria de ser problema. S'ha de valorar l'oportunitat d'ingerir complements vitamínics o fer-se pisci-vegetarià, els moluscs bivalvs són molt rics en ferro. Per millorar l'absorció del Fe vegetal cal menjar fruites àcides, o acompanyar els àpats amb aigua i llimona. 
    • Utilitzar les taules d'aliments per veure quines verdures/ cereals contenen més Fe, és molt convenient.

 

QUINS AVANTATGES POT TENIR UNA DIETA VEGETARIANA

  • Normalment s'ingereixen menys calories. Menys tendència a l'obesitat.
  • Més ingesta de fibra vegetal
  • Menys quantitat de greixos saturats.
  • Millor control de la Tensió Arterial

Com en totes les dietes, sempre és recomanable posar-se en mans de dietista o metge-dietista, valorar-ne l'oportunitat i no iniciar-les per compte propi, s'evitaran molts problemes nutritius i també alteracions del comportament nutritiu.


(*) Tofú i temphe: són productes compostos per fesol de la soia, quallat o fermentat com el formatge, rics en calci i proteïnes.