SALUT CARDIOVASCULAR
Després dels tumors malignes, la causa cardiovascular, ocupa els primers llocs de la llista de mortalitat. S’aplica a les patologies cerebrals vasculars i isquèmiques coronàries, agudes o cròniques, .
La base del procés estaria en la disfunció crònica de l'endoteli (capa interna dels vasos sanguinis), que propiciaria una inflamació i oxidació cel·lular amb atracció de les plaquetes i adhesió de lípids en forma de plaques (plaques de ateroma), es perdria l'elasticitat pròpia i la resposta adequada als canvis tensionals. Serien factors condicionants d'aquesta disfunció patologies que poden ser tractables. Ens referim a la Hipertensió arterial, els trastorns del metabolisme dels lípids i en especial a l’augment de les taxes de colesterol, així com també altres trastorns metabòlics com la Diabetis, per això la importància d'una dieta que aporti factors antioxidants (vit.C, o àcid ascòrbic, carotens, vit.E, polifenols, flavonoides...) amb pocs sucres, lípids poli-insaturats i poca sal. Algunes espècies afegides als aliments poden tenir efectes antioxidants. Altres factors genètics o racials, no serien abordables terapèuticament.
A continuació us oferim un quadre comparatiu de mortalitat cardíaca, entre els països europeus (2006).
Mortalitat por malaltia isquèmica del cor en els països de la Unió Europea. Taxa ajustada de mortalitat por edat i índex de mortalitat
Per sota la mitjana europea |
Per damunt la mitjana europea |
||||
|
Taxa |
Índex |
|
Taxa |
Índex |
França Espanya Portugal Països Baixos Eslovènia Itàlia Luxemburg Grècia Xipre Bèlgica
UE |
41,6 56,3 56,9 64,0 68,2 72,4 76,2 76,3 77,8 82,1
103,4 |
40,2 54,4 55.0 61,9 66,0 70,0 73,6 73,7 75,2 79,3
100,0 |
Suècia Regne Unit Àustria Alemanya Dinamarca Irlanda Polònia Malta Finlàndia Bulgària República Txeca Romania Hongria Estònia Eslovàquia Letònia Lituània |
104,1 106,1 107,7 110,1 111,5 113,0 114,4 131,9 142,0 171,6 177,5 213,5 261,3 264,2 268,3 279,4 330,2 |
101,2 102,6 104,1 106,5 107,8 109,2 110,6 127,6 137,3 165,9 171,6 206,5 252,7 255,4 259,4 270,1 319,3 |
Darrer any disponible: Bèlgica: 1997 Dinamarca: 2001 Itàlia 2002 Alemanya, Bulgària, Xipre, Països Baixos, Regne Unit, Portugal, Suècia: 2004 Àustria, Eslovènia, Grècia, Letònia, Romania: 2006 Resto: 2005 Font: Base de dades de la Organización Mundial de la Salud: Health for All
|
Es pot observar una clara diferència entre els països de l’àrea mediterrània (excepte Malta), els països francòfons, i la resta de països del nord, centre i est europeu.
Els estudiosos del tema valoren la importància de la dieta en aquestes patologies, i d’aquesta manera s’ha definit la Dieta mediterrànea, la característica principal de la qual és l’ús de l’oli d’oliva, la major proporció de consum de peix respecte a les carns i la cultura del vi, davant la cultura dels destil·lats.
FACTORS QUE CONDICIONEN EL RISC CARDIOVASCULAR
CALCULADORA DEL RISC CARDIOVASCULAR SEGONS EL PROGRAMA REGICOR