Aprendre a dormir

Dormir bé i de manera natural, sense necessitat de pastilles es pot aconseguir, i així evitar els trastorns o malalties associades al mal dormir.

 

  • Cal entendre que dormir no és una pèrdua de temps (en aquests dies que sempre voldríem que que el dia tingués més de 24h), ans el contrari, representa la imprescindible recuperació de les nostres neurones tan estressades.
  • Cal entendre la manera natural amb la qual entrem en el procés de dormir, els moments previs, l'entorn natural, la llum...
  • Cal ser conscients dels imperatius socials que ens obliguen a retardar l'inici del procés, els horaris no saludables de la nostra activitat laboral, i escolar dels nostres fills.
  • Cal que les mesures-consells que exposarem més endavant les apliquem des de la infància, en referència a aquesta qüestió.
  • Cal saber que en el cicle natural, quan la llum comença a minvar, entre les 9 i les 10 de la nit, el nostre cervell comença a produir una substància que es diu melatonina, la qual es la iniciadora del ritme circadiari de la son, per això cal que el nivell d'intensitat lumínica baixi.

 

 

ASPECTES GENERALS

 

- Evitar l'obesitat és un consell prou important com per tenir-lo en compte. Trastorns respiratoris com la ronquera i l'apnea de la son en són una conseqüència d'aquesta condició i un factor del mal descansar, somnolència diürna i sensació de cansament crònic. Convé posar-hi remei.

 

- Mantenir una activitat física durant el dia, evitant el sedentarisme. Es considera que el caminar com a mínim una hora diària a pas actiu i de manera seguida, és el recomanable.

 

- No anar a dormir sense haver resolt els problemes principals del dia i/o saber desconnectar de les obligacions laborals que només es poden solucionar en el treball.

 

- Descartar la presència de qualsevol malaltia orgànica o psíquica, atès que poden ser causa d'insomni

 

ALIMENTACIÓ PER LA NIT

 

El sopar cal que sigui lleuger, sense massa calories, evitant els hidrats de carboni d'absorció ràpida (sucres, dolços) perquè són molt energètics i ara s'entra en un estat de repòs, no d'activitat. Les pastes poden ser una bona elecció. Evitar els dolços. Proteïnes baixes en greixos són recomanables. Evitar també aliments flatulents. Evitar cafè, te i altres begudes estimulants, coles...

 

Cal anar a dormir havent feta la digestió. Sopar d'hora.

 

 

PREPARACIÓ DE L'ENTORN (dues hores abans d'anar a dormir)

 

Així com en la Natura la claror minva, així caldria que la llum de la nostra llar la poséssim a menor potència i els sorolls fossin menors: reduir volums de música o dels aparells electrodomèstics.

 

És bo deixar d'usar pantalles (TV, PC, tablets...) i dedicar-se a la lectura, escoltar música relaxant, conversar amb la família. Els fills petits cal que s'acostumin a anar a dormir d'hora, deixant passar un cert temps des del seu darrer programa de TV., no immediatament.

 

Evitar l'ús del telèfon per qüestions de treball o altres activitats productives. Cal deixar solucionats o encarrilats els problemes diürns. 

 

Tenir la consciència tranquil·la és la millor forma per entrar en el procés de dormir.

 

 

 

L'ENTORN SOCIAL

 

Som conscients que l'entorn social, els horaris laborals, els horaris de les activitats extraescolars, els horaris dels espectacles, els horaris de les programacions televisives, comporten un ritme circadiari no saludable.

 

Convé ésser-ne conscients de com afecten en la nostra vida personal quotidiana, i intentar posar-hi remei en tot allò que siguem capaços de fer. Ens cal molta voluntat i esforç, però val la pena.