Els lípids o greixos

 A vegades parlar de greixos produeix un cert rebuig psicològic i només ens vénen al cap amb ells: "problemes de salut";  però són un important component de la nostra dieta que ens reporten quantitat de vitamines liposolubles, esterols indispensables per la síntesi d'hormones i vitamines. 

Són indispensables per la formació de les membranes que envolten les nostres cèl·lules i són important reserva energètica i protectora.

 

Convé que suposin el 20-30% del contingut total de la dieta.

 

Què cal saber-ne?

 

Químicament són substàncies nascudes de la combinació d'àcids grassos i glicerina, i poden presentar-se en forma líquida (olis) o sòlida (mantegues).

 

Segons la composició dels àcids grassos (saturació dels enllaços químics) poden ser millor o pitjor per la salut. La in-saturació dels enllaços està en la base dels olis més saludables (oliva, soja, raïm...), mentre que la saturació (olis de palma, coco...) són menys saludable. Compte amb algunes fruites tropicals que porten aquests olis. Les mantegues i margarines contenen àcids grassos saturats.

 

Quan comprem productes industrialitzats cal que llegim curosament la composició dels lípids per així fer la tria més saludable (llegir-ne més)

 

Esterols

 

El colesterol és l'esterol característic contingut en els greixos animals. Forma part de les membranes cel·lulars i és component bàsic d'hormones sexuals, suprarenals, i vitamina D. El nostre organisme el pot sintetitzar.

 

La hiper colesterolèmia és una malaltia metabòlica definida per augment colesterol total i LDL, causants de l'arteriosclerosi o obstrucció de les artèries per plaques d'ateroma, amb baix colesterol HDL,  i que cal combatre amb dieta i fàrmacs quan l'anterior no sigui eficaç..

 

En els vegetals trobem greixos, també esterols, que anomenem fitosterols (sistosterol, estigmasterol), que quan s'absorbeixen per l'intestí, competeixen amb el colesterol, disminuint l'absorció d'aquest darrer, cosa que s'ha utilitzat afegint-los en alguns aliments làctics, per ajudar a combatre l'excés de colesterol total a la sang.

 

Des del punt de vista dietètic és molt convenient:

· l'ús de oli d'oliva, per cuinar i amanir, (mai menys de 3 cullerades soperes/dia) o olis de llavors (aquests mai per cuinar!)

. consumir fruits secs (nous, avellanes ametlles...)

· Consumir peix blau 1-2 cops a la setmana (rics en omega-3, que és un àcid gras insaturat).

· Consumir llet descremada en edat adulta (mai en la infància si no és per consell mèdic).

· Reduir el consum de carns vermelles a un o dos cops a la setmana.

 

Algunes comparacions de composició Saturats Mono-insaturats Poli insaturats
Oli d'oliva                                                 12% 80%   8%
Oli de soja 14% 30% 56%
Oli de coco 92% 6% 2%
Carn de vedella 40% 57% 3%
Carn de porc 40% 48% 12%
Carn de be 40% 55% 5%
Carn de pollastre 26% 50% 24%
Peix blau 25% 0% 75%
Llet sencera 58% 36% 6%
Ous 30% 54% 16%

(les xifres són aproximades, sense decimals i sols tenen valor il·lustratiu)

Comentarios: 0