El Consorci de Lleida

Baixada d'imatges Google
Baixada d'imatges Google

 

Ha estat anunciat un possible Consorci (*) entre els hospitals de Lleida de les dues empreses públiques principals, ICS i GSS, instal·lades en la província. Hi ha controvèrsia i desconfiança en l'actuació política de la Generalitat

La notícia  no per esperada, ha esdevingut polèmica des del primer moment al fer-se pública. Ja es coneixia el projecte des que en 2012 l'administració de la Generalitat encarregà a l'empresa PWC (PricewaterhouseCoopers) un estudi sobre aquesta possibilitat. En febrer de 2012 i en seu parlamentària, es negà (veure) pel Sr. Boi Ruiz que s'hagués fet cap encàrrec d'estudi ni tant sols que s'hagués pagat res per ell. Ho definí com una oferta de la empresa.

 

Dissabte dia 22 de març fou publicat en el diari La Mañana de Lleida un article del Dr. Josep Santamaria (CiU) exdelegat de salut a Lleida, gerent que fou en 1992 de l'empresa pública GSS, i actualment el seu president del Consell Administratiu, on s'explica la voluntat de coordinació de serveis entre els dos gans Hospitals de ponent, ja des del primer moment. Voluntat que sembla varen seguir tots els seus successors en el càrrec siguin del partit que siguin: Dr. Antoni Mateu (UD), Dr. Sebastià Barranco (PSC) fins l'actual Dr. Pifarré amb el qual culmina un projecte de Consorci (*). Per tant el tema sembla que ha estat de llarga gestació i també transversal entre les dues formacions polítiques que s'han tornat en l'administració catalana.

 

En principi pot semblar que unificar coordinadament la gestió d'aquests centres públics, atès que ja fa anys estan donant servei als usuaris de Catsalut de ponent, i tenen serveis comuns compartits (servei d'urgències, laboratori d'anàlisi, radiologia, salud mental...), portaria a un estalvi econòmic en càrrecs, i  funcions de coordinació assistencials, però la poca transparència del procés, la negació prèvia de la conselleria de salut d'haver fet l'encàrrec de l'estudi a PWC, el no voler donar més detalls fins d'ací mig any, els compromisos personals del conseller amb l'empresa privada de serveis mèdics, l'ombra que encara projecta el Dr. Josep Prat (Innova, Reus)... enfosqueix quina pot ser la realitat futura de la nova empresa i si pot  haver la possibilitat de connivència amb capital privat o "externalitzacions" de serveis amb empreses privades.

 

Es tem que no hi hagi retallada en alts càrrecs de gestió (cosa que seria desitjable), sinó només entre personal sanitari i treballadors, així com canvi en la forma de contractació i d'estatus i poca garantia sobre els drets adquirits, d'aquí les veus d'aturar el procés i iniciar un procés de diàleg que ha culminat en una demanda del Parlament de Catalunya al govern de la Generalitat en el mateix sentit.

 

De moment tretze metges de l'Hospital Arnau de Vilanova, amb 15-20 anys d'experiència, l'han deixat per traslladar-se a l'Aragó, on esperen ésser millor tractats.

 

 

(*) Consorci:"model de gestió en el que la empresa és pública, participada per diverses administracions, juntament amb entitats sense ànim de lucre, però sotmesa al dret privat"

Descarga
Document amb el qual el Govern encomana al CatSalut la unificació dels serveis mèdics de Lleida
Reordenacióregiosalutlleida2.pdf
Documento Adobe Acrobat 153.0 KB

Escribir comentario

Comentarios: 0