Oftalmoscòpia en Atenció Primària i malalties neurodegeneratives

foto clinicadelvalle.com
foto clinicadelvalle.com

La Marató de TV3 d'quest any sobre les malalties neurodegeneratives, ha permès posar en coneixement públic els avenços tècnics d'exploració oftalmològica per a el diagnòstic d'aquests tipus de maneres d'emmalaltir. La retina és una finestra al sistema nerviós central. Permet fer una valoració de la circulació (microcirculació), de problemes retrobulbars (congestió/edema de la papil·la), i degeneració neurològica per l'aspecte i color de la pròpia retina. Les noves tecnologies basades en la tomografia de coherència òptica permeten analitzar el nervi òptic i fer-ne una avaluació patològica

Tenim constància que la majoria de consultes d'Atenció Primària estan dotades d'otoscopis i oftalmoscopis com equipaments bàsics. Altra cosa és l'ús que en fan els professionals d'aquest aparellatge. Altrament trobem que per a un ús adequat de l'oftalmoscopi les consultes haurien de permetre un enfosquiment de la sala, cosa moltes vegades impossible.

 

També tenim constància que la formació MIR del metge de família, no dóna prou qualitat ni base a aquesta habilitat exploratòria, la qual cosa fa que malgrat tenir l'instrument a mà en la consulta, no sigui usat en la freqüència desitjada per a una millor capacitat resolutiva d'aquest nivell assistencial. Tampoc la manca de temps i la seva distribució en l'agenda del dia facilita aquesta pràctica.

 

Així com aquest darrer factor es podria corregir amb certa facilitat si el metge tingués la llibertat de gestió de la seva pròpia agenda, el tema de la formació és més complicat atès que no n'hi ha prou amb un "curset" com tants altres, sinó que cal una formació en servei al costat d'un oftalmòleg amb prou temps per assegurar-ne la qualitat de l'adquisició d'aquesta habilitat, i això té un cost econòmic evident però a la llarga eficient dintre del Servei de Salut Públic. És clar que la oftalmoscòpia convencional no és tan clarificadora com la tomografia però, ben feta, ajudaria molt.

 

Junt a l'exploració oftalmoscòpica, una correcte exploració neurològica accessible a l'atenció primària amb valoració física, martell de reflexes, agulla i pinzell o cotó, podria portar-nos a sospita ferma en molts casos de la presència de malalties neurodegeneratives.

 

Mentre el metge d'Atenció Primària ocupi la major part del seu temps assistencial obrint pantalles del PC, fent nombrosos "clicks", vigilant el cumpliment dels objectius empresarials, renovant automàticament plans terapèutics caducats o adaptant-los als desitjos de l'especialista o també de l'empresa i no tingui temps per alçar-se de la cadira i anar a l'altre cantó de la taula per mirar-se bé al pacient que consulta uns símptomes que el fan patir, no aconseguirem aquella excel·lència professional desitjada ni aquell plaer de tornar a fer de metge, i seguirem derivant a l'especialista aquell pacient que presenti la mínima complexitat clínica.

 

 

 

 

Escribir comentario

Comentarios: 0