Ranelat d'estronci: un fàrmac per oblidar?

El ranelat d'estronci un producte farmacèutic protagonista d'una alerta d'ús, publicada en març de 2013, a causa de l'augment de procesos tromboembòlics venosos i aparició de reaccions dèrmiques greus, apart d'altres efectes secundaris menors. Qualificat en 2006 per la CANM de la Generalitat de Catalunya con NO VALORABLE per disposar d'una investigació clínica insuficient

Aquest fàrmac està indicat en la malaltia osteoporòtica postmenopàusica per fer augmentar la densitat òssia i reduir el risc de fractures.

 

És un producte que té la finalitat de dotar d'estronci, un element que com el calci i el flúor, impregnen l'os dotant-lo de duresa, i resistència. També sembla que augmenta la formació d'os mitjantçant la replicació dels precursors d'osteoblasts (formadors d'os), afavorint la síntesi de colàgen i la reducció de la resorció òssia al disminuir la diferenciació d'osteoclasts (destructors d'os).

 

L'element químic estronci és un oligoelement (això vol dir que es troba en petites quantitats), present en molts aliments sobretot vegetals. Aquests l'absorbeixen de la terra on es troba de manera natural i l'incorporen en l'estructura de la planta. Quan l'ésser humà consumeix aquests aliment també l'incorpora a l'organisme, sobretot en el sistema esquelètic. L'absorció digestiva és dificultosa i per això la indústria farmacèutica el comercialtza en forma de ranelat, sal que millora i assegura una millor assimilació.

 

Ha estat poc estudiat per ser un element no relacionat amb cap malaltia, per això és difícil trobar-lo en les taules de composició dels aliments. Possiblement, en els medis de comunicació, té més connotacions negatives que positives a causa de la presència en l'ambient del seu isòtop radiactiu (estronci-90), provinent de la indústria nuclear, relacionat amb accidents d'aquesta indústria i la seva capacitat de produir diversos tipus de càncer.

 

No obstant, una bona i adequada alimentació pot substituir perfectament aquest fàrmac i així evitar-ne el seu ús i els seus efectes secundaris i aprofitar els efectes beneficiosos que té l'estronci per la salut.

 

Els beneficis de la dieta s'ha documentat gràcies a l'estudi arqueològic realitzat per Karl Grossschmidt, de la Universitat Mèdica de Vienna, dels ossos de gladiadors trobats en una necròpolis a Èfes que demostra que seguíen una dieta vegetariana amb suplements minerals: pols d'ossos i de cendres vegetals. Teníen uns ossos amb alt contingut de calci i estronci  que els hi conferia resistència a les fractures traumàtiques i rapidesa en la seva consolidació.

 

Quin són els aliments que contenen estronci?

 

 • Bàsicament productes vegetals:

- aliments de fulla verda: enciam, espinacs...

- gramínees integrals: blat, civada, panís

- lleguminoses: fèsols, pèsols, llentíes, cigrons, mongetes, en totes les seves varietats.

- Arrels i tubercles: pastenaga, naps, patates...

 • En els productes animals

- podem destacar els moluscs, s'alimenten filtrant contínuament l'aigua que els envolta, absorbint els minerals que aquesta conté i incorporant-los. Així els musclos, petxines i altres animals de closca poden ser font d'estronci. 

 

Altres productes càrnics no semblen que tinguin importància en l'aportació d'aquest element en la nutrició.

 

 • L'exercici continuat i adequat, també forma part d'aquesta mineralització de l'aparell locomotor.

La conclusió racional, atès que una alimentació generosa en llegums, arrels i vegetals, i aliments rics en calci, amb l'acompanyament de l'activitat física, pot dotar d'estronci l'aparell locomotor i fer augmentar la densitat òssia alhora la seva resistència a la fractura, és que potser cal oblidar-nos  d'aquests tipus de fàrmacs amb importants efectes secundaris i promocionar els canvis en els hàbits alimentaris i de mobilitat (exercicis, esport adaptat a la tercera edat...).

 

Bibliografia: http://www.aemps.gob.es/informa/notasInformativas/medicamentosUsoHumano/seguridad/2014/NI-MUH_FV_01-2014-ranelato-estroncio.htm


 

 

Escribir comentario

Comentarios: 1
 • #1

  Roger Vilanova (martes, 18 junio 2013 20:19)

  Nombre: Roger Vilanova, d'Aigua de Rocallaura

  Dirección de email: rocallaura@gmail.com

  Mensaje: Hola bon dia, acabo de llegir el seu article, L'Estronci i la dieta dels gladiadors, i m'ha semblat molt revelador. Fa temps que cerquem informació sobre els minerals que componen l'Aigua de Rocallaura, suposo que ja ens coneix, som una empresa familiar centenària de Rocallaura (Vallbona de les Monges). L'Aigua de Rocallaura duu en la seva composició com a elements destacables Liti(0'09mg/l) i Estronci(3'86mg/l) que junts no es troben a cap altra aigua del Món, excel.lent per combatre les "pedres" al ronyó i les "arenilles", la anomenada i dolorosa litiasis úrica, sobretot en les pedres de caire oxàlic, però no unicament, doncs també actua en les de caire úric.
  La prevenció és clau en la medicina, sé que no li dic res de nou, però convindrà amb mí que els últims anys curar era més important que prevenir.