GESTIÓ DE LES URGÈNCIES A CATALUNYA

Descarga
SISTEMA D'EMERGÈNCIES MÈDIQUES S.A.
Document publicat en novembre 2010 al DOG (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya), on es pot llegir els estatuts d'aquesta empresa.
Estatuts SEM.pdf
Documento Adobe Acrobat 447.8 KB
Descarga
ORGANITZACIÓ DE LES URGÈNCIES
Power-point informatiu de 2011, dissenyat per l'Administració Sanitària de Catalunya
(Organització de les urgències.pdf
Documento Adobe Acrobat 544.1 KB

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha fet pública la posada en marxa en tot el territori català d'un nou organigrama per gestionar les urgències i emergències mèdiques. En la nova organització hi té un paper fonamental el SEM que farà la funció de triatge i decidirà quin servei assistencial atendrà la demanda urgent de l'usuari. Davant aquestes novetats vull fer alguns comentaris personals.

  1. Penso que el nou sistema té origen en propostes del "tripartit", atès que els estatuts del SEM foren publicats en novembre de 2010.
  2. Ha estat precedit per assajos territorials iniciats en 2008 en Osona, districtes de Barcelona capital, Alt Empordà, Vallès Occidental, Alt Penedès, amb la cooperació de societats mèdiques com la CAMFYC.
  3. No és una aventura sinó que al darrera hi té l'experiència abans esmentada i no és un brindis al sol, ja es coneixen els principals inconvenients, encara que al extendre's en tot el territori poden aparèixer circumstàncies que obliguin a fer correccions.
  4. És una clara privatització, ja prevista per l'anterior govern, i que es basa en:
  •  
    • Una empresa (SEM) que és S.A.; es defineix com a pública però sotmesa al Dret Mercantil, amb accions i accionistes
    • Que té capacitat de contractació amb serveis privats de la salut.
    • Que contempla la possibilitat de generar beneficis, els qual pot aplicar o donar sortida de manera diversa segons els estatuts.

A nivell social, estic segur que servirà per reduir el nombre de professionals de la salut necessaris per atendre la demanda, al buscar el màxim d'eficiència financiera i rendibilitzar a fons el temps del professional en activitat de manera que segurament serà incompatible fer guàrdies amb l'activitat assistencial del dia a dia.

 

En esquema funcionarà així segons han explicat:

  1. L'usuari farà demanda de urgència per telèfon. Contestarà el 061.
  2. Si correspon a un dels 6 codis d'emergència (IAM, ICTUS, Politraumatisme...) s'activaran immediatament els serveis d'ambulància medicalitzada.
  3. En els altres casos es farà triatge. Si el cas és considerat lleu es pot derivar a "Sanitat respòn"; si és de mitjana importància i el pacient es pot desplaçar, segurament se li indicarà el CUAP més proper del domicili del qual truca, on haurà d'acudir pels seus propis medis; i en cas de no poder-se desplaçar s'enviarà un metge/infermeria a domicili o una ambulància convencional al centre hospitalari de referència segons gravetat.

Serà el primer pas cap a la privatització que segons els càlculs estalviarà uns quants milions d'euros per donar vida a una entitat pública/privada d'evolució incerta. Després vindran els CAPs.

 

Temps al temps

Escribir comentario

Comentarios: 0