La confidencialitat, una assignatura pendent

Descarga
Salud investiga si el PP de Badalona rob
Documento Adobe Acrobat 79.8 KB

Una notícia de la premsa posa sobre la taula la facilitat amb que pot violar-se la confidencialitat de les dades mèdiques en el nostre Sistema de Salut. És fàcil obtenir llistats de pacients, només cal tenir el/s contacte/s adients. Evidentment l'entrada al sistema queda registrada, però no salta l'alarma automàticament, cal que hi hagi una denúncia per iniciar la investigació.

 

- En la meva activitat assistencial, he rebut sengles vegades per correu corporatiu, llistats de persones (metges i usuaris) associats a determinats "estudis" i/o  "objectius empresarials", sense ésser demanats per mí i sense cap nota que m'indiqui la confidencialitat d'aquests llistats i que poden ésser fàcilment reenviats a un altra servidor de correu.

 

- També he detectat moltes vegades entrades en els historials dels meus pacients per part de professionals aliens a l'activitat assistencial dels mateixos. Aquestes entrades són protagonitzades per "estudis" autoritzats per les autoritats de l'ICS, però sense solicitud de permís de l'usuari o del metge de capçalera per l'ús de les dades clíniques del mateix.

 

- Molts usuaris han rebut telefonades a domicili per enquestes fetes per professionals que no són els seus capçaleres, relatius als seus problemes de salut i en el context de cumplimentació d'objectius d'empresa. Aquests estudis són possibles gràcies als llistats.

 

Quan han arribat al meu coneixement algunes d'aquestes circumstàncies, sempre les he denunciades, pel correu corporatiu o demanant explicacions a la persona responsable del lliurament del correu o de l'entrada a l'historial clínic del meu pacient. Sempre he estat en dasacord que no es demani autorització a l'usuari per l'ús de les seves dades de salut i TOTHOM SÓM USUARIS !

 

Sens dubte esten davant d'una assignatura pendent.

 

Escribir comentario

Comentarios: 0