La Dieta cardiosaludable

 

Prevenir les malalties cardiovasculars és una de les activitats principals de l’Atenció Primària de la salut. S’inverteixen molts recursos de personal, temps, fàrmacs, exploracions complementàries per disminuir la incidència d’infarts de miocardi, accidents vasculars cerebrals i perifèrics. La intervenció és multifactorial com múltiples són les causes que porten a l’emmalaltiment de les artèries: la hipertensió, el trastorn dels lípids (els colesterols), els trastorns metabòlics (obesitat, diabetis), dieta inadequada. Tots aquests factors col·laboren a desenvolupar la malaltia vascular, això és, la inflamació de la paret arterial, aparició de plaques d’ateroma, i obstrucció de la llum vascular que afectarà els diversos òrgans per manca de reg sanguini.

 

A més dels tractaments mèdics, una de les coses que podem fer per aturar o enlentir aquest procés és servir-nos d’una dieta cardiosaludable. La dieta mediterrània ha esdevingut el paradigma o estàndard d’aquestes dietes, que limiten la inflamació de la paret arterial per la quantitat d’antioxidants que conté. Aquesta dieta ha estat reconeguda com Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i esperem això serveixi per canviar la política de producció industrial d'aliments.

 

Un dels consells d’aquesta dieta per millorar el perfil lipídic, és la substitució  dels càrnics per peix, fent peu fort en el peix blau pel seu alt contingut en àcids grassos omega-3. Recentment han aparegut notícies alertant del consum d’aquests peixos, pel contingut en mercuri en el seu greix, provinent de la contaminació dels mars per aquest metall pesant. Per aclarir aquest tema, investigadors de l’Hospital Brigham and Women i la Universitat de Harvard (Boston), han reunit tota l’evidència científica publicada fins ara i han arribat a la conclusió que el consum d’una o dues vegades a la setmana d’aquest tipus de peix (tonyina, peix espasa, cavalla, llobina...i altres), reduïa en un 36 % el risc de mort per malaltia coronària i en un 17 % per altres causes, essent el risc per la ingesta de mercuri inferior al benefici obtingut, i que deixar de menjar aquest tipus d’aliment per por als contaminants sols suposaria un augment de les malalties coronàries.

 

- Altres investigacions sobre els lípids i la dieta ens arriben de l’Hospital Clínic de Barcelona on un estudi coordinat pel Dr. Emili Ros ha mostrat que el consum diari de 40 grams de nous o 25 c.c. d’oli d’oliva, disminueixen la inflamació i oxidació de la paret arterial, augmentant la seva elasticitat.

 

- També en relació amb el mateix, aquest setembre s’ha publicat a la revista American Journal of Cardiolgy un estudi de la Universitat de Tulane, en la que reemplaçant menjars greixosos per menjars de soja com el tofu o la llet de soja, s’obté un benefici cardiovascular.

 

- La investigadora Valentina Ruiz acaba de rebre la medalla Chevreul de l’Associació francesa per Estudi dels Greixos, (2006) al demostrar que una dieta suplementada amb 50 grams d’oli verge d’oliva o 30 grams de fruits secs, no provoca variació del pes corporal i redueix la fracció LDL del colesterol (colesterol “dolent”), amb reducció de la tensió arterial i la resistència a la insulina.

 

És evident vistos aquests estudis, que per reduir el risc cardiovascular no n’hi ha prou en disminuir la ingesta de greixos d’origen animal, sinó que cal seguir el consell de suplementar i afegir a la nostra dieta aliments rics en olis vegetals (oli d’oliva i fruits secs), greixos de peix rics en omega 3 (peix blau i marisc o la nostra humil sardina, un parell de cops a la setmana) i proteïnes derivades de la soja (llets, tofu, soja germinada en amanides....), la salut ho agraïrà

Decàleg de la dieta mediterrània

  1. Com a greix principal d'adició o cuina cal usar l'oli d'oliva.
  2. Consumir aliments vegetals en abundància: fruites verdures, llegums, fruits secs: cinc racions diàries distribuïdes entre tots els àpats.
  3. El pa i aliments procedents dels cereals i millor integrals, cal que formin part de la dieta diària. Evitar els pans industrials. Comprar a la fleca o forn de pa del barri.
  4. Comprar i usar aliments frescos i de la temporada. Millor de procedència local.
  5. Consumir diariament (dues racions) de productes làctics. Millor en forma de iogurts que protegeixen la flora intestinal i formatges.
  6. Les carns vermelles cal consumir-les amb moderació ( 2 cops a la setmana i racions de 100-150 g.), sempre buscant que siguin magres. Millor que formin part de receptes o guisats i en quantitat petites.
  7. El peix s'hauria de consumir més generosament incloent el peix blau 1 o 2 cops setmanals. Els ous en moderació, uns tres a la setmana.
  8. La fruita caldria que fos el postre habitual i deixar els làctics o pastisseria per algunes ocasions especials.
  9. L'aigua i no els refrescos haurien de ser la beguda habitual dins i fora de les menjades. El vi, beguda tradicional en la mediterrània pot acompanyar els àpats dels adults. Una copa de 100 ml seria una quantitat saludable.
  10. És tan important seguir la dieta com practicar una activitat física diària. El passeig a pas actiu diari seria suficient.

 


Descarga
Esquema d'una dieta mediterrània
Consells pràctics per a construir una dieta mediterrània. Estils de vida.
ESQUEMA DIETA MEDITERRÀNIA.pdf
Documento Adobe Acrobat 27.4 KB

ESTUDIS PUBLICATS

 

Estudio publicado en 'Circulation'

La dieta cardiosaludable es decisiva para prevenir recurrencias de infarto e ictus

04/12/2012

Los últimos datos de un estudio que publica el último número de Circulation ponen de manifiesto que la combinación entre una dieta cardiosaludable y tratamiento farmacológico adecuado es eficaz en la prevención secundaria de ataques cardiacos e ictus.

"Esta estrategia es lo más efectivo para controlar las cifras de colesterol y de tensión arterial, factores asociados con los eventos cardiovasculares",según Mahshid Dehghan, del Instituto de Investigación de la Salud de la Universidad McMaster de Hamilton, en Ontario (Canadá).

El estudio, que se llevó a cabo entre 31.546 adultos con cardiopatías durante cinco años, ha revelado que las personas que mantuvieron una dieta cardiosaludable tuvieron un 35 por ciento de reducción en el riesgo de muerte cardiovascular, un 14 por ciento menos de posibilidades de un nuevo infarto, un 28 por ciento de disminución de fallo cardiaco y un 19 por ciento de reducción del riesgo de ictus. 



Escribir comentario

Comentarios: 0